Review Drama Kashaf Imani


Drama:
Kashaf Imani


Karya:
Azma Aizal Yusoof


Pelakon:
Beto Kusyairy, Sharifah Amani, Normah Damanhuri, Wan Sharmila,
Ismail Abdul Aziz, Khairilridzuan K’n, Noryati Taib dan Ain Satar.


Sinopsis:

Mengisahkan tentang Kashaf yang hidup bersama ibu dan adik perempuannya dalam suasana yang kurang sihat dimana beliau sering bertengkar dengan ibunya kerana ibunya suka menyebelahi adik perempuannya. Pada waktu yang sama juga Kashaf bercampur dengan budak - budak liar yang tanpa beliau sedari telah membawa beliau ke satu dunia yang gelap. Imani pula adalah seorang gadis yang mempunyai suatu keistimewaan yang amat luar biasa iaitu mampu melihat roh orang yang telah mati. Dalam diam beliau mencintai Kashaf dan menyimpan apa sahaja barang yang ditinggalkan Kashaf.

Suatu hari Kasyaf telah ditimpa satu kecelakaan selepas bertengkar dengan ibunya dan apabila sedar beliau mendapati bahawa beliau kini adalah roh yang sedang berkeliaran. Kini beliau perlu meminta maaf atas segala dosa yang telah dilakukan terhadap ibunya namun dengan siapakah dia perlu meminta bantuan untuk menyampaikan hasratnya yang dia amat menyayangi ibunya dan ingin meminta maaf atas segala salah dan silapnya selama ini? Beliau menyedari yang Imani mampu melihatnya dan apakah yang bakal berlaku seterusnya? Mampukah Imani membantu Kashaf? Saksikan drama Kashaf Imani.

Ulasan Tuan Punya Blog:

Aku suka drama nih sebab walaupun kadang - kadang ada babak yang klise atau mungkin korang boleh agak dengan berkata,"Aku tahu nih mesti roh si Kashaf nih sebab dia dah mati!' namun kemudian akan ditunjukkan pula babak yang membuatkan engkau keliru sambil berkata,"Okay! Andaian aku salah! Rupanya dia tak mati!" dan kemudian akhirnya andaian engkau tu sebenarnya betul. Kiranya aku suka plot dia yang mampu buat aku keliru pada sesetengah babak.

Lakonan Beto Kusyairy sebagai Kashaf dan Sharifah Amani sebagai Imani sangat mengujakan aku. Aku sangat suka adegan dimana Kashaf dan Imani berjumpa selepas Imani terkantoi yang dia menyukai Kashaf selepas kawan Kasyaf si Pet(lakonan Khairilridzuan K'n) memberi sebuah tin yang mengandungi semua barang Kashaf di dalamnya.

Babak Kesukaan Aku. Sweet Giler!

Watak Rosnah ibu kepada Kashaf lakonan Normah Damanhuri memang tak dapat disangkal lagi kerana memang terbaik manakala watak Shamim iaitu adik perempuan kepada Kashaf lakonan Wan Sharmila pula bagi aku boleh tahanlah. Mungkin sebab suara dia tak ganas sangat kut jadi walaupun aku melihat watak dia di dalam drama ini masih lagi jahat namun ia akan lebih jahat jika suara atau jeritan yang dilontarkannya sewaktu marah atau menjerit itu lebih 'garang'. Aku tiba - tiba terbayangkan jika watak ini diberi pada Nabila Huda mungkin aku akan lebih menyumpah - menyumpah lagi watak tersebut. Hahaha!

Drama ini juga mempunyai mesej yang bagi aku walaupun masih belum setanding dengan drama Antara Garisan namun masih juga padat dengan mesej - mesej keagamaan dan kekeluargaan yang walaupun kita semua terutamanya generasi muda tahu atau pun menyedarinya namun kita masih lupa atau buat - buat lupa kerana ego kita yang terlalu tinggi.

Apa - apapun, aku mengucapkan tahniah kepada semua team produksi drama Kashaf Imani ini daripada krew sehinggalah pelakonnya kerana bagi aku drama ini adalah antara drama terbaik pada tahun ini. Tahniah lagi sekali!

P/S : Menanti Drama Seterusnya Daripada Radius One!

Catat Ulasan

0 Ulasan