Review Filem : No One Killed Jessica


Filem:
No One Killed Jessica


Pengarah:
Rajkumar Gupta


Senarai Pelakon:
Myra Karn, Vidya Balan, Rani Mukherji, Mohammed Zeeshan Ayyub & et


Sinopsis:

Filem ini mengisahkan tentang seorang gadis iaitu Sabrina yang cuba mencari keadilan untuk adiknya iaitu Jessica yang mati ditembak oleh seorang lelaki yang merupakan anak kepada seorang ahli menteri di dalam kerajaan India. Sewaktu kejadian terdapat 7 orang yang melihat Jessica ditembak mati oleh anak menteri tersebut dan melalui soal siasat pihak polis terhadap anak menteri itu menunjukkan anak menteri itu mengaku menembak Jessica.

Tetapi, oleh kerana faktor wang atau lebih tepat lagi rasuah maka boleh dikatakan hampir kesemua saksi telah menukar kenyataan mereka kepada tidak tahu atau pun berlakon mengatakan mereka tiada di tempat kejadian kerana telah diugut oleh menteri tadi sama ada mereka memilih wang atau mati. Sabrina merasa perjuangannya sia - sia kerana selepas 6 tahun berpenat lelah turun naik mahkamah akhirnya pihak mahkamah mengistiharkan bahawa pembunuh Jessica bukanlah anak menteri tersebut.

Ibu Sabrina meninggal dunia mendengar keputusan itu manakala Sabrina yang tertekan dengan keputusan itu sudah berputus asa dan tidak mahu mengambil kisah lagi tentang keadilan yang sebelum ini dicarinya. Wartawan hebat India iaitu Meera Gaity pula terasa bersalah jika beliau tidak membantu Sabrina menuntut keadilan yang sepatutnya diperoleh lalu beliau mula menjalankan pelbagai strategi untuk membuktikan bahawa anak menteri tersebut sebenarnya adalah pembunuh Jessica. Berjayakah Meera Gaity membantu Sabrina mendapatkan hak adiknya? Atau adakah filem ini masih akan berakhir dengan ayat 'No One Killed Jessica'? Saksikan sendiri yer! Hehehe!

Ulasan Tuan Punya Blog:

Filem yang berdurasi 2 jam nih memang menarik kerana ia menunjukkan bila orang yang berkuasa telah salah menggunakan kuasa untuk kepentingan peribadi masing - masing maka ia boleh memusnahkan kehidupan ramai manusia lain di luar sana. Filem nih juga menunjukkan bahawa bila rakyat bersatu maka apa yang mustahil diubah mampu direalisasikan seperti apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir baru - baru ini.

Seronok apabila filem ini menunjukkan saksi - saksi kes pembunuhan yang kebanyakkan adalah manusia yang rapat dan merupakan kawan baik kepada Jessica sanggup mengubah pendirian masing - masing semasa di mahkamah gara - gara wang dan akibat diugut oleh menteri berkenaan. Memang babak tersebut ditonjolkan dengan begitu tragis sekali.

Apa - apapun, filem ini memang menarik dan bagus kerana telah diolah dengan menarik. Kepada yang tak minat kepada tarian atau pun penari latar yang ramai seperti yang selalu ada pada filem - filem Bollywood yang lain tu maka anda tak perlu risau kerana tiada aksi - aksi sebegitu di dalam filem ini. Apa - apapun, selamat menonton dan aku memberi 4.3 bintang dari 5 bintang kepada filem ini.
P/S : Filem Ini Memang Menarik!

Catat Ulasan

0 Ulasan