Review Filem : Pisau Cukur


Filem:
Pisau Cukur


Pengarah:
Bernard Chauly


Genre:
Komedi & Cinta


Pelakon:
Fazura, Maya Karin, Aaron Aziz, Eizlan Yusof, Dato' Rahim Razali,
Khatijah Tan, Umie Aida, Sharifah Sofea, Liyana Jasmay, Nas-T & Etc.


Ulasan Hans:


Owh My Gucci!Owh My Prada! Itulah antara ungkapan yang cukup menghiburkan dari filem Pisau Cukur(Siapa Tak Nak Hidup Senang?) yang dibintangi oleh pelakon yang cukup hebat dan berbakat besar Nur Fazura, Maya Karin, Aaron Aziz, Shahredza Minhat, Eizlan Yusof, Liyana Jasmay..(sekadar menyebut beberapa nama).

Filem Arahan Bernard Chauly ini mengisahkan tentang Bella(Maya Karin) dan Intan(Fazura) yang pergi bercuti di atas kapal mewah Putri Duyung dengan harapan untuk mendampingi lelaki – lelaki kaya selepas Bella tewas dalam pertandingan Siapa Mahu Kahwin Jutawan. Di atas kapal itu, Bella telah berjumpa dengan Datuk Hisham(Eizlan Yusof) dan cuba mendampinginya dengan mempergunakan seorang jejaka kacak, Faqir(Shahredza Minhat) untuk mencapai impian itu. Faqir sebenarnya sukakan Bella dan cuba memikat Bella walaupun dia sedar Bella hanya mahukan lelaki kaya sahaja.

Intan pula yang bertugas sebagai pengacara sebuah rancangan jenayah pula mempunyai seorang sugar daddy iaitu Datuk Salleh(Radhi Khalid) yang sudah berkahwin tetapi tidak ikut serta bersama mereka belayar di atas kapal mewah itu kerana terpaksa menjaga isterinya yang koma selepas membuat sedutan lemak untuk kelihatan lebih cantik.

Kebetulan ketika pelayaran, mereka bertemu dengan Datuk Zakaria yang datang belayar bersama tiga isterinya(Khatijah Tan, Umie Aida dan Shafirah Sofia) serta dua anaknya Suri(Liyana Jasmay) dan Johan(Nas-T). Dalam percutian ini, Datuk Zakaria ditemui mati disyaki termakan jeruk yang mempunyai racun tikus. Jadi, seorang detektif, Ari(Aaron Aziz) yang menyiasat misteri pembunuhan Datuk Zakaria ini mencabar Intan(Fazura) agar membuktikan bahawa beliau boleh membantunya mencari siapakah pembunuh Datuk Zakaria dan bukannya hanya bersandarkan pada wajah yang cantik sahaja.

Bagi penulis, filem ini sangat – sangat menghiburkan dari mula hingga akhirnya. Lakonan dan keletah yang gedik dari Fazura terutamanya sangat menjadi dan langsung tidak nampak di buat – buat. Serta ayat – ayat yang diungkapkan seperti “Oh, My Dior”, “Owh My LV” dan lain – lain lagi tidak mustahil akan menjadi ikutan selepas ini. Lakonan dari pelakon baru iaitu Shahredza Minhat juga sangat bagus dan meyakinkan penulis. Pelakon – pelakon lain juga sangat bagus dalam setiap watak dan situasi yang mereka lakonkan.

Sinematografi filem ini yang boleh dikatakan keseluruhannya berlandaskan 'Green Screen' agak bagus dan tidak mengecewakan. Setiap plot cerita di susun dengan kemas dan penulis tidaklah pening kepala untuk memahami cerita ini. Dan teka teki tentang siapakah yang membunuh Datuk Zakaria membuatkan filem ini sangat menarik. Tahniah untuk pengarah filem ini iaitu Bernard Chauly.

Penulis beri 4 Setengah Bintang Dari Skala 5.

Catat Ulasan

0 Ulasan