6 Progresif : Kisah Dunia Pelajar Yang MenarikDrama Bersiri:
6 Progresif


Tayangan:
TV9


Hari:
Setiap Khamis


Pukul:
8.30 Malam


Pengarah:
Fairuz Loy


Pelakon:
Hanis Kamal, Zahiril Adzim, Nas-T, Nabila Dally, Faralyna Idris & Etc.


Jumlah Episod:
14 Episod


Sinopsis:

Mengisahkan seorang pelajar baru(Hanis Kamal) yang berpindah ke sebuah sekolah baru(sekolah kebangsaan) akibat satu masalah disiplin sewaktu beliau belajar di sebuah sekolah swasta. Disana, beliau di tempat di dalam kelas tingkatan 6 yang paling bijak iaitu kelas 6 Bestari. Bekas ketua pengawas, Kecoh(Nas-T) yang juga merupakan ketua kelas 6 Bestari di paksa oleh pengetua baru, Cikgu Ahmah(Zaibo) untuk meletakkan jawatan dan diganti oleh budak baru tersebut.

Si Kecoh telah berjaya mendapat tahu tentang masalah disiplin yang dihadapi oleh budak baru di sekolah lama beliau lalu melaporkan kepada pengetua, Cikgu Ahmad. Akhirnya, pelajar baru tersebut di tempatkan di kelas paling bawah atau bermasalah iaitu kelas 6 Progresif yang diketuai oleh Nik Adli(Zahiril Adzim). Sewaktu hari pertama di dalam kelas tersebut, begitu ramai pelajar yang mengugut budak baru tersebut untuk menyertai kumpulan mereka seperti kumpulan Rempit dan kumpulan Sideburns.

Budak baru sekarang di dalam dilema. Beliau takut untuk membuat keputusan dan tanpa beliau sedar Nik Adli sebenarnya juga seperti beliau yang ditempatkan di kelas 6 Bestari sebelum ditendang ke kelas 6 Progresif. Apakah yang akan berlaku? Adakah budak baru tersebut akan sentiasa menjadi mangsa buli? Saksikan di kaca televisyen anda yer.

Ulasan:

Aku suka penggunaan perkataan 'Survival' dalam drama nih. Setakat nih baru berkesempatan menonton episod pertama dan kedua. Bagi aku kisah drama ini sangat menarik sebab ia bukannya kisah tentang pelajar sekolah yang terjebak dengan cinta monyet atau pun ponteng sekolah ker apa. Bagi aku ada kelainan dan mesej yang unik untuk disampaikan dalam kisah ini. Apa - apapun, aku memang terhibur dan terkenang kembali zaman - zaman sewaktu belajar dulu bila menonton drama bersiri ini.

Aku rasa korang kena tengok dan jangan risau kepada yang tak ada piring Astro di rumah sebab drama bersiri ini disiarkan di TV9 yer. Apa - apapun, aku suka drama ini. Mungkin ada pengalaman yang sama lebih kurang. Hahaha! Menarik dan menarik sebab kisah ini sebenarnya menunjukkan yang pelajar mesti bersedia menghadapi dunia luar yang lebih mencabar berbanding sewaktu berada di sekolah! Bila korang tengok maka korang akan faham apa yang aku cuba sampaikan. Paling penting aku suka nama pelakon utama dia. Hahaha. Jadi, selamat menonton!


Catat Ulasan

0 Ulasan