Yasmin Ahmad Pengarah Terbaik Festival Filem Asia Pasifik Ke-54

Allahyarham Yasmin Ahmad diiktiraf sebagai pengarah terbaik untuk filem Mualaf yang juga filem terakhir beliau pada Festival Filem Asia Pacific yang ke-54 yang berlangsung di Taipei semalam dan ini merupakan anugerah pertama yang dimenangi oleh delegasi Malaysia untuk anugerah pengarah terbaik sepanjang penyertaan Malaysia di dalam festival filem ini.

Filem Malaysia lain yang turut menyertai festival ini selain Mualaf ialah filem Magika, Lagenda Budak Setan, Pisau Cukur dan Cinta Ais Kacang. Malaysia sebelum ini pernah memenagi beberapa kategori besar melalui Tan Sri P.Ramlee untuk pelakon lelaki terbaik melalui filem Anakku Sazali(1957) serta Maya Karin(2004) serta Datin Seri Tiara Jacquelina(2005) untuk anugerah pelakon wanita terbaik.

Sumber Daripada BERNAMAAku memang berkeinginan untuk tengok filem nih tapi masih belum berkesempatan. Kawan aku dah ada filem nih dalam laptop dia tapi aku tak sempat nak ambil salinan. Jadi, aku tak tahu macam mana kisah filem nih tapi apa - apapun tahniah pada semua team produksi filem Mualaf kerana kejayaan ini.

P/S : Rindu Karya - Karya Seperti Allahyarham Yasmin Ahmad Ini

Catat Ulasan

0 Ulasan